Aikido; ruhsal uyumun yoludur. Kurucusu “Morihei Ueshiba” yıllarca süren uzun, son derece yoğun çalışmalar, araştırma ve geliştirmeler sonucunda onu ortaya çıkartmıştır. Aikido, doğa ile bütünleşmek ve
onunla tek bir parça olmaktır. Ne düello, ne müsabaka, ne rakip ne de hasım vardır. Sadece ruhumuz ve evrenin ruhu ile uyumlu bir eylemdir söz konusu olan. Aikido işte bu uyumun vücutla ifadesidir.
Aikido; uzlaşma ve barışın yoludur. Bu anlamda doğadaki tüm varlıklarla “bir” olmanın da vücutla ifadesidir. “Kurucu”nun da söyledigi gibi; “uzlaşma ve barışın büyük yoludur ki, o yolda pusulanın gösterdiği yön, tüm dinlerin cennet olarak tanımladığı yüce evrendir.” Şu eski kasidede de bundan şöyle söz edilir:
Şükürler, şükürler olsun sana ulu evren,
Tanrıların tanrısınca tek bir aile olarak yaratılan…
“Tanrı”nın evreninde hiçbir düşman, hiçbir hasım yoksa, tek bir aileysek, savaşmanıza neden gerek olsun?
“Yol” kavramını kazanmak için AİKİ-ZAFERİ durumunu kavramış olmamız gerekmektedir. Bu tecrübe ancak ve ancak hiçbir zaman bitmeyecek Aikido çalışmaları ile edinilebilir. AİKİ-ZAFERİ veya MASAGATSU AGATSU -şu anlama gelir; “Gerçek, zaferin kendisidir. Bu nedenle ben zaferle doluyum”. Zaferler gerçeklerle kazanılacaktır. Bu yolda sarsılmaz bir inançla tüm kötülüklerin üzerine gidilir ve bu yürüyüş daha ileriye götürülse ne yanlışın ne de doğrunun olduğu duruma ulaşılır. Bu noktaya ulaşırken bu zaferi biz kendi üzerimizde de kazanmalı, gerçek zafere ulaştığında biz de kendi üzerimizde zafere ulaşmalıyız. Böylece herbirimize verilmiş olan görev yerine getirilmiş olacaktır. Gerçekten bu görevi yüklenirseniz o sizin kendinizi tatmin etmenize izin vermeyecektir, bu mümkün de değildir.
Kurucu’nun bir şiirinde “Görev” şöyle açıklanmaktadır;
Aiki ile tam güç uzanımına ulaşın,
Dünya ile barış dolu uyuma erişme yolunda…Ruhsal devinimlerin müziği ile,
Ulaş, evrensel tanrı bizi bağışlasın.Vücudun içine gizlenmiş düşmanı imha et,
Haykırarak tanrının tüm varlıklarına ulaş, “Heey!”.Gerçek ve kusursuzluk yolunda, gerçeğin bilincinde,
Ki o görünen ve görünmeyen her şeyin birlikteliğidir.
Tüm Japon tarihi boyunca Japonlar “budo”nun (savaş yolu, savaş sanatı) esasının onun ruhunda yattığında inanmışlardır. Ünlü kılıç ustalarının kendi benlikleri üzerinde kontrollerini kaybederek mutsuz ve perişan olduklarına çok rastlanmıştır. Bu kayıtlar bize MASAGATSU AGATSU (AİKİ-ZAFERİ) üzerine iyice eğilmemiz gerektiğini göstermektedir. “Kurucu” Morihei Ueshiba, fiziksel teknikler üzerine son derece yoğun inceleme ve araştırmalar yapmış olmasına rağmen onun ruhsal eğitimi pek çok acı tecrübe ve zorluklarla geçmiş, bazen çok büyük sorunlarla karşılaşmıştır. Çalışmalarını yoğunlaştırdıkça fiziksel, teknik kusursuzluğun ve ulaşılan gücün yetersiz olduğunu görmüş ve bunlar arasında bir tatmine ve uyuma ulaşamamıştır. Bunun üzerine araştırmalarını ruhbilim dünyasında sürdürmüş, kendisi ve fikirlerinin gelişimi için oradan bu kalın duvarda bir yırtık oluşturmayı başarabilmiştir.
“Kurucu” Morihei Ueshiba o anı şöyle anlatır; “ruhsal bir ilhama ulaşmıştım ve kendimi yeniden dünyaya gelmiş, altından yapılmış Maltreya Bodhisattva gibi hissediyorum…” Bu an Aikido’nun baslangıç noktası olmuştur. Onun “ruh, vücut ve akıl tek bir yapıda bütünleşmelidir.” Sözleri Aikido’nun altında yatan sırrı, gerçeği işaret etmektedir ki, o bunu son derece titiz çalışmalarla elde etmiştir. Çalışmaları önce bedeni ile yürütmüş sonra akıl yoluyla geliştirmiş ve “yol”a ulaşmıştır.
Şunu unutmamalıyız ki, Aikido herşeye rağmen bir “BUDO”dur.
Güçlü olmalıyız. Ne tür kötülükle karşılaşırsak karşılaşalım onu yolumuzdan süpürüp atmalı ve adaleti korumalıyız. Aikido, son derece dikkatli çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Esasının evrenin doğa kanunlarına uyumlu olduğu kabul edilir ve o evrenin ruhuna başarıyla ulaşır. Tüm vücut bu ruhla doludur. Herhangi birinin umduğunun çok üzerinde bir güç ondadır ve dışarıya uzanmaktadır.
“Kurucu” şöyle der; “Bu dünya insanlarca yönetilmektedir. Bu bir insanlar evrenidir. Gözlerinizi kapattığınızda hiçbir sey göremezsiniz. Egonuzu ve hırslarınızı terkederseniz tüm evren sizin olacaktır. Aiki; evrenle ruhsal ve bedensel bir asimilasyondur.” Evrenle ruhun birleşmesi durumu Aikido’da bir “üstün durum” halidir. Bu nedenlerle o, “bütünleşmenin, evrenselleşmenin budosu” diye anılmaktadır.
Yine “Kurucu” şöyle demiştir; “Aiki gerçeğin kendisini tanımlar. Bize saldırmakta olan insanlarla biraraya gelip sevgiyle barışma yoludur. Onlar hiddet içinde saldırırken siz tebessümle karşılayın, barışı sunun. Bu, Aiki’nin gerçek yoludur.” Eğer bu öğretiyi kavrayamazsanız öğrendiğiniz Aikido sadece savaşmaya yarar ve onun sırrına hiçbir zaman ulaşamazsınız. Belki Aikido’nun nasıl birşey olduğu hakkında bu sunuş yazısından birşeyler kavramışsınızdır, ancak gerçek anlamına sadece sabırla, çalışmaları sürdürerek ulaşılabilir.