Savaş Sanatlarının Etkililerinden; Goshin Ju jutsu

Sık sık haberlerde tecavüz, soygun, amaçsız zorbalık gibi yaşamı tehdit eden hadiseler duyarız. Bu durumlara karşı kendinizi nasıl savunursunuz? İşte savunma sporları tam bu noktada devreye girmektedir. Kendinizi savunmanız gerekiyorsa iyi bir savunma sporu olarak Goshin ju Jutsu yu denemeyi düşünebilirsiniz.

Bugün kendinizi bu tehdit edici durumlardan birinde bulma olasılığınızın oldukça zayıf olduğu ve kendi başına asla olmayacağını düşünerek kendinizi her zaman sakinleştirebilirsiniz. Ama gerçek şu ki, pek çok insan her gün saldırı altında kendini bulmakta. Bu sebepler kendini savunma açısından Goshin ju jutsu sisteminin geliştirilmesini teşvik eden sebeplerdir. Goshin ju jutsu,  modern Japon savaş sanatı ya da günümüz deyimi ile savunma sanatı sporları sistemi olarak tanımlanmaktadır.

Bireysel kendini savunma sistemleri ile gerçek bir Goshin ju jutsu sistemi ile sunulan modern kendini savunma veya tecavüz savunma programı arasında çok fark vardır. Kısa savunma eğitim kursları, geniş kapsamlı durumlara hitap etme yetenekleri bakımından çok sınırlıdır ve sınırlı zaman dilimleri nedeniyle (bu kursların çoğu yaklaşık 4 ila 8 hafta arasındadır) genellikle sadece en basit ve en temel teknikleri gösterir ve sonrasında öğrencinin hareketleri içselleştirmesine izin verecek kadar uzun değildir.

. Bir Goshin ju jutsu ise sistemi daha iyi bir şekilde detaylı ve eksiksiz bir sistem sağlar. Eksiksiz bir sistemle, öğrenciye farklı mesafelere (yakın, kısa menzilli, orta menzilli, uzun menzilli), farklı saldırganlık seviyelerine (rahatsızlık, şiddetli saldırı) ve farklı tepki seviyelerine (kontrol, hareketsizlik, yetersizlik vb.) Hitap eden durumları öğretir ve eğitir. Kihon (temel teknikler) öğretilir, böyle ce tai-sabaki (vücut hareketi), ukemi (güvenli bir şekilde düşme), kuzushi (dengeleme), maai (savaş mesafesi), vb.Devam eden eğitim sürecinde ilerlemiş ilkeler ve teknikler, atmalar, eklem kilitleri, immobilizasyonlar, ( Bir bölgenin hareketsiz hâle getirilmesi) basınç noktaları, atemi vb. gibi eğitimlere yer verir.

Goshin-jutsu sistemleri sıklıkla Kyu-Dan sıralama sistemini kullanır.

Eğitimlerde “Gi” denilen elbise kullanılır

Çoğu Goshin ju jutsu sisteminde, teknikler genellikle altı kategoriden sonra:

Silahsız bir saldırgana karşı savunma.

Silahlı bir saldırgana karşı savunma.

Çoklu silahsız saldırganlara karşı savunma.

Çoklu silahlı saldırılara karşı savunma.

Uygulamalı ve etkili kendini savunma tekniklerini öğretmeye odaklanmış Dünya da ve Türkiye de öğretilen başka sistemler vardır, ancak Japon olmayan sistemlere dayanmaktadır. Aslında bu sistemlerin birçoğu potansiyel bir öğrenciye benzer yararlar sağlar, ancak doğru bir şekilde (Goshin-jutsu Kendini savunmak )olarak adlandırılamaz. Bu sistemleri açıklamak gerekirse, başka bir terimle izahı daha doğru olur.

Kötülük olmasaydı ve kötülük yapan insanlar olmasa idi o zaman kendimizi savunmayı öğrenmek zorunda olmazdık tabii ki her şey daha güzel olurdu. Ancak gerçek ortada.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...