Bir Sopanın Yaşam Eşliği

Jo jutsu;basit bir değnek ile neler yapılabileceğini, kendini nasıl savunacağını öğretir…

Jo; Bu doğal basit bir değnektir; içi doludur boyu kendi boyunuza göre yerden koltuk altınıza gelecek yükseklikte, kolay kırılmayacak bir ağaçtan kesilen düzgün bir dal.

Çoban kullanır, deden kullanır, yaşlanınca baban kullanır. Bazen beraber yürürsünüz. Yorulduğunuzda destek olur size yani yoldaştır, barışta yoldaş, savaşta silahtır sopa.

Köylerde, ıssız yerlerde, yalnız yürüdüğünüzde özellikle gece jo nun yanında kendinizi daha güvende hissedersiniz, korkmaz, saldırganı gördü mü insan hayvan demez Sizden önce fırlar sizi korumak için yani hakiki dosttur, taşıması kolaydır… Yardım severdir, birçok yerde alet olarak kullanırsınız… Örneğin meyvesine ulaşamadığınız uzaktaki bir dalı kendinize çekmenize yardım eder. Yüksek, Yatay bir yere uzatırsanız askı olarak kullanabilirsiniz yıkadığız çamaşırlarınızı, üzerine asıp kurutabilirsiniz, askılardaki elbiselerinizi asmak için de yatay bir taşıyıcı olur. Pahalı değildir, herkes elde edebilir. Zengin, fakir, kadın, erkek, yaşlı, genç, sakat, sağlam, köre göz olur tapala ayak.

Biraz çaba ile onu sihirli bir değnek haline getirebilirsiniz. Değişen bir uzunluğu ve bir çok mahareti olmasına rağmen alçakgönüllü bir karaktere sahip bu silindirik düz sopayı sihirli bir silah haline getirmek için sadece biraz caba gerekir.

Ahmet Kösoğlu

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...