T’ai Chi Ch’uan Çalışmalarımız Sema Özyurt Hocamız ile Shibumi Dojo da Başlamıştır.

15 taichiT’ai Chi Ch’uan, kaynaklarda 5000 yıllık Taocu Çin egzersiz sistemi olarak  karşımıza çıkıyor. Ülkemizde çok tanınmamakla beraber sabahın erken saatlerinde gruplar halinde,  yumuşak, dalgayı andıran  hareketlerle  Çin'de uygulandığını biliyoruz. T’ai Chi sözcüğü ugulamanın felsefi boyutunu anlatmaktadır. Chu’an ise Çincede yumruk anlamına gelir ve savunma kısmını ifade eder. Savunma sanatını T’ai Chi felsefesinin önermeleri ile çalışırsak bunun adı T’ai Chi Ch’uan olur. Yani savunma sanatının, T’ai Chi felsefesi ile yaşanma yoludur deyebiliriz.

Pek çok yönü olan T’ai Chi disiplini, hareketli meditasyon olarak tanımlanmasının yanı sıra koruyucu hekimlik sistemi tarafı ile sağlıklı olmamızı temin eder. Dolaşım sistemi, sinir sistemi, bağışıklık sistemi, iskelet sistemi bozukluklarına ve solunum rahatsızlıklarına çözüm üretir. Nefes alış-veriş kalitesini düzenler. Omurganın doğru kullanımı sayesinde, bedensel duruş bozukluklarının giderilmesinde etkilidir. Yüksek konsantrasyon, farkındalık, denge, esnek ve dinamik yapı inşa eder. Ayrıca kişisel gelişim boyutu ile gelişimimize destek verir.İnsana bütüncül yaklaşan, eşsiz bir sistemdir. Kendimiz ve çevremizle olan iletişimimizin kalitesini temin eder.

T’a Chi uygulamalarında kas gücü en düşük seviyede kullanılır. Gevşemek temel prensiptir. Öne çıkan; doğal hareket ederek kazanılan esneklik, dinamizm ve enerjinin çevrimidir. Çalışmaların sonunda fiziksel ve ruhsal anlamda rahatlama, kendini iyi hissetme, vücudun enerji akışını tıkayan blokajların çözülmesiyle doğal olarak gelen bir sağlık hali görülür.

Sisteme idrak eden beden, hangi aktivite ile ilgenirse ilgilensin T’ai Chi prensipleri ile yapılan uygulmada  destek  bulur. Bedenin enerjisi bu sayede boşa israf edilmez ve kas gücünü minumum seviyede kullandığı için büyük efor kaybı engellenmiş olur.

SEMA ÖZYURT

1991 Yılında  M.S.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tasarımı Bölümünden mezun oldum. Kolleksiyon tasarım, uygulma, üretim dallarındaki birikimlerimi sektörel bazda ve eğitim alanında yurt içinde ve dışında uzun seneler kullandım. Değerli hocam Süha Ertekin ve T’ai Chi Ch’uan ile tanışmam 2006 senesine denk gelir. Kendisinden  Geleneksel Yang Stil Kısa Form – Uzun Form – Kılıç Form – Push Hands eğitimeri aldım. Çalışmalarımız halen yoğun olarak devam etmektedir. 2010 yılında, Toyo-Petra Kobayashi (Geleneksel Yang Stil T’ai Chi Ch’uan silsilesinin temsilcileri ve ustamın ustaları) çifti ile atölye çalışmalarına katıldım. Bu kadim uygulaya ustam vasıtasıyla dahil olan bir halka olmanın bilinciyle son 4 senedir grup ve özel çalışmalar yapmaktayım. İnsanı, yaşam yolculuğumuzda yaratılan en muhteşem eserlerden biri olarak görüyorum. Ve ne güzel ki biz de bu eserin, Ruh-Beden-Zihin enerji dengesinin sağlanması için T’ai Chi Ch’uan' dan faydalanabiliyoruz.

Hep beraber sağlık, huzur ve dengeli T’ai Chi Chu’an yoluna,

Sema Özyurt

Bunlar da hoşunuza gidebilir...